Anna mulle palautetta – avoin kirje esimiehelleni

Jokainen meistä haluaa kehittyä ja oppia, niin minäkin. Kun tiedän, mitä minun tulisi osata, osaan poimia oikeaa tietoa ja kulkea oikeaan suuntaan. Siksi rakentava palaute on oppimiseni kannalta elintärkeää.

 Avain itsetuntemukseen

Kun saan palautetta sinulta, opin tuntemaan myös itseni paremmin. Liian usein palautteesi jää pinnalliselle tasolle: ”Olet niin hyvä, etten keksi mitään, missä voisit kehittyä. Jatka samaan malliin”. Tällainen palaute ilahduttaa, mutta ei luo puitteita kehittymiselleni.

Jos en saa riittävästi palautetta, en voi tietää, teenkö oikeita asioita, onko toimintani muuttunut oikeaan suuntaan tai olenko onnistunut. Voin toki arvioida itse omaa onnistumistamme: mikä tällä kertaa meni hyvin, mitä opin, mitä teen ensi kerralla toisin. Itsearviointi on sekin tärkeää, koska tällöin arvostus tulee sisältäni eikä ole riippuvainen toisista. Tämä jättää minut kuitenkin yksin vastuuseen omasta kehittymisestäni ja tarpeideni ilmaisusta.

On todella tärkeää saada palautetta myös sinulta.

Riittävä palaute luo turvallisuutta

Pinnallisen palautteen sijasta ja sen lisäksi haluan rohkaista sinua antamaan myös syvempää, rakentavaa palautetta minulle. Se auttaa minua kehittymään. Pyydän, että pyrit tarkempaan, syvällisempään palautteeseen.

Kerro selkeästi ja tarpeeksi usein, kuinka pärjään, kuinka viestin, millaisena pidät tapaani toimia, mikä oli erityisen hyvää ja mitä olisin voinut tehdä toisin. Käytä esimerkkejä, jotta ymmärrän, ja kuuntele, jos minulla on sanottavaa.

Tällöin tunnistan, mikä toiminnassani oli erityisen hyvää ja voin jatkossa tehdä lisää hyväksi havaittuja asioita. Näin teemme yhdessä hiljaisesta tiedostani näkyvää.

Luo myönteinen keskustelukulttuuri

Kritiikin vastaanottaminen ei ole minulle helppoa, sillä saatan siirtyä vaistonvaraisesti puolustuskannalle. Tämän vuoksi toivon, että annat kehittävän palauteen toiveen tai pyynnön muodossa. Voit kuvailla toivomasi toimintatavan myönteisiä vaikutuksia. Rohkaista ja kannustaa minua uuteen toimintatapaan. Tämä avaa meille mahdollisuuden antoisaan vuoropuheluun, jossa voimme yhdessä miettiä, kuinka saamme asian kuntoon.

Palautetta moneen suuntaan

Hyvä johtaja osaa pyytää, vastaanottaa ja antaa palautetta. Kun toimit esimerkillisesti niin antaessasi kuin saadessasi palautetta, luot myönteisen ja kannustavan keskustelukulttuurin koko työyhteisöömme.

Toivoisin, että työyhteisössämme olisi avoin palautekulttuuri, jolloin voisimme yhdessä arvioida toimintaamme ja tavoitteidemme saavuttamista ja tarvittaessa tehdä korjausliikkeitä.

Palaute on paras lahja, minkä voin sinulta saada. Se osoittaa arvostusta, luottamusta ja välittämistä minua kohtaan. Olen arvokas työntekijä ja haluat tukea oppimistani.

Jos palautteen anto pohdituttaa ja haluat luoda lisää hyvää palautekulttuuria, ota yhteyttä Riittaan.

 

Riitta

Executive Coach, CEO
+358 (0) 400 833 490
riitta(@)riittasalminen.com