Loma alkaa, miten mahtavaa! Ja se on hetkessä ohi, ellet aisti ja koe, mitä itsessä ja ympärillä tapahtuu juuri NYT. Moni harmittelee, että ensimmäinen viikko lomasta menee ajatusten irrottamiseen töistä. Keskimmäiset lomaviikot tuntuvat varsinaiselta lomalta. Viimeisellä viikolla työasiat alkavat jälleen pyöriä mielessä. Ajatus siis on menneessä tai tulevassa, mutta ei nykyhetkessä.
Miten voisi nauttia enemmän loman jokaisesta päivästä? Ratkaisu on tietoinen läsnäolo. Ja mikä parasta se on taito, jota voi kehittää. Jo muutaman minuutin harjoitus päivässä edistää hyvinvointia ja alentaa stressitasoa. Harjoittelun ei tarvitse olla meditaatiota ja hiljaa istumista, vaan kaikki arjen toiminta voi olla tietoisen läsnäolon harjoittelua. Harjoittaminen ei välttämättä edes näy muille.
Kun keskityt meneillään olevaan tehtävään tai toimintaan, se saa oman mielen virkeäksi ja antaa vahvan tuntemuksen läsnäolosta. Pieniinkin päivittäisiin toimiin, kuten hampaiden pesuun tai aamupalan syömiseen, kannattaa keskittyä ja havainnoida kaikilla aisteilla mitä tekee. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen tarkoittaa, että havainnoimme kaikkea tietoisesti, ilman arvostelua, kuten menetelmän alun perin kehittänyt Kabat-Zinn esittää. Kun keskittyy omaan hengitykseen, niin hengitys hidastuu ja se rentouttaa koko kehoa ja rentoutumisen seurauksesta mieli rauhoittuu.
5 vinkkiä tietoiseen läsnäoloon lomalla
1. Heti aamulla
Ennen kuin nouset aamulla, kiinnitä herättyäsi ensimmäiseksi huomio omaan hengitykseen. Hengitä viisi kertaa sisään ja ulos. Kuulostele kehon tuntemuksia. Kaipaako jokin kohta kehossa lempeää venytystä. Onko jokin kohta kehossa jännittynyt? Kiinnitä huomio kehoosi, kun nouset istumaan, seisomaan tai kävelet.
2. Virkistävä kävely
Lähde ulos kävelemään hiljaa itseksesi. Aloita kävely ja löydä oma hyvältä tuntuva rytmi. Tunnustele askeleitasi. Tunne jalkapohjat, varpaat ja nilkat jokaisella askeleella.
- Miltä tuntuu, kun jalkapohjat koskettavat maata? Tunnustele, miltä maa tuntuu jalkojen alla. Entä miten tuntemukset muuttuvat, kun maasto vaihtelee?
- Miltä kehossasi tuntuu?
- Miltä tuntuu jaloissa, selässä ja hartioissa?
- Missä asennossa on kaula ja pää?
- Miltä ilmavirta tuntuu kasvoissasi, entä lämpötila?
Jos haluat, voit korjata asentosi paremmaksi kävellä. Laske hartiat alas, rentouta mahdollisesti jännittyneet kehon kohdat, pidä asentosi valppaan ryhdikkäänä.
Siirrä sitten huomio hengitykseen. Seuraa hengitystäsi ja anna sen virrata juuri sellaisena kuin se on, omaan tahtiin.
Pysähdy hetkeksi ja katso ympärillesi:
- Mitä näet?
- Millaisia värejä ja näkymiä on ympärilläsi?
- Entä mitä kuulet juuri nyt?
- Mitä kuuluu kaukaa, entä läheltä?
Jatka kävelyä omassa tahdissa ja havainnoi edellä mainittuja asioita. Anna hengityksen tasaantua ja virrata omassa rytmissään vapaasti. Jos ajatuksesi lähtee vaeltamaan, huomaa se ja palauta huomio takaisin hengitykseen.
3. Arjen askareet
Kun teet erilaisia askareita, kytke autopilotti pois päältä ja kiinnitä huomio siihen, mitä olet tekemässä. Kiinnitä huomio sellaisiin päivittäisiin toimintoihin kuin hampaiden pesu, hiusten harjaus, pukeutuminen tai kenkien laittaminen jalkaan. Ole tietoinen jokaisesta toiminnosta. Huomaa, millaisessa asennossa olet.
- Miltä jalkasi tuntuvat lattiaa tai maata vasten?
- Millainen on ryhtisi ja hengityksesi?
- Onko kehosi mukavassa asennossa?
- Ovatko hartiat rentoina?
- Kurtistatko kulmia tai puretko hampaita yhteen vai ovatko kasvot ja leuka rentoina?
Jos havaitset jännityksiä, anna niiden pehmetä. Korjaa tarvittaessa asentosi paremmaksi, jotta sinun on helpompi tehdä askareita. Kiinnitä päivän kuluessa muutaman kerran huomio hengitykseen. Havaitse tietoisesti viisi sisään- ja uloshengitystä. Koska tahansa, voit pitää pienen lepotauon ja hengittää.
Voit myös valita tietyn äänen tai tapahtuman, joka herättää tietoisuuden, esim. kun kuulet kännykän soittoäänen, linnun viserryksen, veneen tai auton menevän ohi, veden liplatuksen, tuulen huminan tai oven sulkemisen tule tietoiseksi tästä hetkestä.
4. Tekemisestä olemiseen
Pidä myös sellaisia hetkiä, jolloin vain olet. Se voi olla rauhoittuminen saunan lempeässä löylyssä tai tulen loimun katseleminen. Keskity vain omiin aistimuksiin ja tuntemuksiin. Tarkkaile ajatusten virtaa. Onpa ajatus mikä tahansa, anna sen vain tulla, huomaa se ja anna sen sitten kadota. Mihinkään ajatukseen ei tarvitse tarttua, eikä ajatuksia tarvitse arvioida tai lähteä seuraamaan. Ajatuksia tulee ja menee. Ne ovat vain ajatuksia.
5. Yhdessä muiden kanssa
Pistä sivuun älypuhelin ja tabletti ja vietä vaikka tunti ilman sähköä – helppoa valoisana kesäaikana. Lue kirjaa, juttele perheen tai ystävien kanssa, löydä kivaa yhteistä tekemistä kuten tikanheitto, lautapelit, korttipelit tai erilaiset sanaleikit.
Tuo tietoisuus myös kuuntelemiseen ja puhumiseen.
- Kuunteletko ilman, että myöntelet tai kieltelet, arvioit kuulemaasi tai mietit, mitä sanot seuraavaksi?
- Huomaatko kuunnellessasi, miltä sinusta tuntuu mielessäsi ja kehossasi?
- Sanotko vain sen mitä sanot ilman, että liioittelet tai vähättelet.
Päivän päätteeksi vältä tuntia ennen nukkumaan menoa elektroniikkaa ja näytön sinistä valoa. Ennen kuin illalla nukahdat, käytä vielä muutama minuutti ja keskity hengittämiseen. Havainnoi viisi tietoista sisään- ja uloshengitystä.
Mitä luulet,toimivatko nämä tai onko sinulla omia vinkkejä hyvään lomaan?
Tartu hetkeen!
Riitta