Etätyön polttavat kysymykset

Etätyön mestariksi voi oppia

Netti on pullollaan etätyön ja sen johtamisen neuvoja. Yleinen kokemus on se, että virtuaalipalaverit puuduttavat.

Ratkaisutoimisto Seedin etätyötutkimuksessa lähes neljännes yritysjohdosta koki yrityksen työtehon laskeneen etätyössä. Osalla työ lähti kehittymään positiivisesti: työteho nousi ja keskittyminen parani, kun matkustaminen ja siirtymiset jäivät pois. Lähes puolet oli sitä mieltä, että asialla ei ollut vaikutusta eli työ sujui samalla tavalla kuin ennenkin.

Mielenkiintoista on, miten jatkossa otamme etätyön hyödyt käyttöön ja kehitämme etätyötä entisestään. On tärkeää tarkastella, mitä on opittu ja miten tätä oppia hyödynnetään tulevaisuudessa.

Kehittämisen varaa on paljon. Ei pidä tyytyä siihen, että tekniset yhteydet pelittävät. Tulee kiinnostua enemmän osallistujakokemuksesta: yksittäisen osallistujan henkilökohtaisen tilanteen häiriötekijöiden minimointiin ja olosuhteiden optimointiin.

Moni kokee varsinkin etätyössä esityksen pitämisen ja fasilitoinnin haastavana. Seedin tutkimuksen mukaan 75 prosenttia yrityksistä on järjestänyt etätyöpajoja, mutta osallistujakokemus on ollut huono.

Nämä asiat koetaan ongelmina etätyöpajoissa:

  • Ideointi on hankalaa, luovuus kärsii
  • Luontainen vuorovaikutus puuttuu
  • Kaikkien osallistaminen ja valvonta on haastavaa
  • Henkilökohtaiset, tekniset haasteet turhauttavat
  • Tunteiden ja eleiden lukeminen on vaikeaa
  • Fläppitaulu ja posti-it-laput puuttuvat, vaikeus hahmottaa kokonaisuutta
  • Ruudun äärellä istuminen väsyttää

 

Oli miten oli, etätyön tekeminen on uutta ja uusi työ hakee aina muotoaan. Meillä jokaisella on aivan varmasti mahdollisuus tehostaa etätyöskentelyä ja samalla lisätä sekä työn iloa että sen tehoa.

Kun haluat kartoittaa, miten etätyö on teillä sujunut, ota yhteyttä! Kun haluat kehittää etätyötä edelleen, ota yhteyttä. Kun haluat kuulla, miten ongelmat on saatu ratkaistua yhteistyössä, ota yhteyttä.

Mietitään yhdessä, miten Etätyökartoitus ja korjaussarja voivat nostaa teidät etätyön mestareiksi!

Riitta

johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
+358 (0) 400 833 490
riitta(@)riittasalminen.com

Lähteet: Etätyötutkimus Ratkaisutoimisto Seedi, Etätyökartoitus ja korjaussarja Riitta Salminen