Ettei käy niin kuin #entiselle miehelle

Ettei käy niin kuin entiselle miehelle, kun taksin tilasi. Henkilöbrändin kehittäminen on tärkeää. Tarjolla on loistavaa sisältöä ja käytännön vinkkejä siitä, miten voi erottua kilpailijoista uniikkina omana itsenä. Erottumisen tarve onkin valtava. Siitä kertoo lisääntyneet blogikirjoitukset, tykkäykset, jakamiset ja twiittaukset. Jokainen on jotakin #mieltä erinäisistä asioista. On ohjeistuksia, miten pitää #johtaa, millainen #asenne pitää olla ja mitä pitää seuraavaksi tehdä. On tärkeää analysoida, missä kanavissa asiakkaat ovat ja viestivät –  ja viestiä ja vaikuttaa siellä samassa kanavassa.

No kuka siellä somessa sitten viestii ja brändää tällä hetkellä. Oma näppituntumani on, että siellä on paljon median edustajia, palveluntarjoajia, valmentajia, viestintäihmisiä, brändilähettiläitä ja yrityksiä. Sitten on joukko some-palveluntarjoajia, jotka kertovat ja auttavat, miten sitä omaa brändiä luodaan ja rakennetaan. Somen paine on kova, ulkopuolelle ei saa jäädä tai on ihan ulkona.  Yksi tärkeimmistä ohjeista on, että ole aito oma itsesi. Toisaalta voit tietoisesti rakentaa brändiä tai olla rakentamatta. Sinulla on joka tapauksessa henkilöbrändi – mielikuva, joka ihmisillä on sinusta. Kaikki mitä viestit, brändää sinua halusit tai et.

Että näin. Toinen puoli asiaa. Olen useammassa valmennuksessa käynyt osallistujien kanssa  vilkasta keskustelua siitä, että ihmisiä ei tänä päivänä tavoita. Töitä ei saa eteenpäin, koska ihmiset eivät vastaa puhelimeen, eivät reagoi sähköpostiin tai eivätkä  lue tekstiviestejä. Siis mistään kanavasta ei tavoita. Missä kaikki ovat: kädet täynnä töitä, palavereissa,  sammuttavat tulipaloja, kokevat painetta ja on niin kiire, ettei mitään ehdi.   Aivotutkijat puhuvat työmuistin täyttymisestä ja keskittymiskyvyn herpaantumisesta.

Miten rakennat henkilöbrändiäsi arjen toiminnassa?

Kysymys kuuluukin, miten rakennat henkilökohtaista brändiä arjen asiakastilanteissa ja vuorovaikutuksessa? Millaista mielikuvaa annat itsestäsi ja yrityksestäsi, kun et reagoi viesteihin. Jokainen viestin lähettäjä on potentiaalinen asiakkaasi.

Pääsen jälleen rakkaaseen aiheeseen: palvelukokemukseen. Tietoa on löydettävissä runsaasti netistä. Kun asiakas haluaa lisää tietoa tai tiedustella esimerkiksi tuotteen saatavuutta, hän ottaa yhteyttä myyjään. Mitä tekee myyjä? Soittaako myyjä takaisin, kun näkee, että häntä on tavoiteltu? Vai ajatteleeko hän, että se on kuitenkin joku joka yrittää myydä jotain.

Pitävätkö aikataulut ja lupaukset? Palaatko asiaan, kun olet luvannut? Jos asiakas näkee sen vaivan, että tulee henkilökohtaisesti tapaamaan sinua ja antaa sinun esitellä loistavaa ratkaisuasi, kyseessä on kuuma liidi. Jos tapaamisessa lupaat, että soitat parin viikon päästä, niin silloin on syytä myös soittaa.

Jos haluat erottua joukosta,  se on tänä päivänä mitä helpointa. Erotu hyvällä palvelulla. Kiitä, kuittaa viestit saapuneeksi tai  ota yhteys asiakkaaseen. Se ilahduttaa asiakasta ja jopa ylittää odotukset.

Tällä viikolla olen saanut osakseni kolme loistavaa palvelukokemusta:

  1. Myyjä, joka kuunteli, perehtyi asiakkaan käyttötarpeeseen ja ohjasi viisaampaan ostokseen – Kaupat tuli ja hymynaama!
  2. Myyjä, joka teki tarjouksen lupaamassaan ajassa ja tarkensi tarjousta toiveitten mukaisesti, piti ostajan puolta ja auttoi välttämään tuplatoimituskulut – Kaupat tuli ja täydet pisteet asiakaspalvelukyselystä terveisten kera. Kiskalla muuten odottaa palkkioksi palautteen antamisesta Fazerin sininen.
  3. Palveluntarjoaja, joka kertoi haluamani hintatiedot sähköpostitse ja kysyi viestin lopuksi, haluanko tulla tutustumaan palveluun ja ehdotti aikaa. Sovimme tapaamisen seuraavaksi päiväksi ja sopimus tehtiin.

Näin helppoa se on. Henkilökohtainen vuorovaikutus on niin paljon tehokkaampaan kuin #asennetta #some #where.

Ja miten kävi entiselle miehelle, hän tilasi taksin jouluaattoiltana 2008. Taksi lupasi tulla heti. Ei ole vieläkään tullut.

Onneksi on lämmintä ja vappu tulossa, mikäs tässä odotellessa.

Terveisin

Riitta Salminen

Ratkaisukeskeinen valmentaja ja työnohjaaja
ICF-sertifioitu coach ACC

0400 833 490