Hyvä johtaja voi olla myös valmentaja

”Coaching on kumppanuutta ajattelua herättävässä ja luovassa prosessissa, joka inspiroi asiakasta henkilökohtaisen ja ammatillisen potentiaalinsa täysipainoiseen hyödyntämiseen.”
International coach federation ICF

Valmentavan johtamisen juuret ovat coachingissa. Valmentavassa johtamisessa esimies pyrkii luottamukselliseen yhteistyöhön, läsnäoloon ja aktiiviseen kuunteluun sekä arvostavaan vuorovaikutukseen.

Johtajan ei kuitenkaan tarvitse olla ammatticoach omassa työssään. Hän voi käyttää valmentavaa eli coachaavaa otetta edistääkseen ajattelua ja oivalluksia, lisätäkseen tietoisuutta ja oman potentiaalin tunnistamista sekä kannustaakseen vastuullisuuteen ja ratkaisutaitojen hyödyntämiseen.

Johtajalla ja esimiehellä saa ja pitää olla omia toiveita ja näkemyksiä. Coachaavalla esimiehellä täytyy tämän lisäksi olla vahva kiinnostus yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen. Valmentava johtaja lähtee liikkeelle siitä, että on olemassa suunta ja tavoite, mitä halutaan saada aikaan. Ohjaaminen ja toiminnan suuntaaminen kohdistuu siihen, miten tämä parhaiten tapahtuisi.

Valmentava johtaja

  • ohjaa yksilön vahvuuksia, voimavaroja, tietoja ja taitoja tiimin ja organisaation käyttöön.
  • tukee henkilökohtaista kehittymistä ja uusien ratkaisujen syntymistä.
  • auttaa tunnistamaan omat ja tiimin vahvuudet.
  • auttaa motivoitumaan, sitoutumaan ja löytämään aitoa onnistumisen iloa.

Parhaimmillaan valmentava johtaja saa tiimiin pelaamaan niin hyvin yhteen, että kaikilla on hyvä ja turvallinen olo samalla kun tehdään huikeaa tulosta. Pahimmillaan hän tuo jotain uutta työyhteisöön.

Sinustako valmentava johtaja?

Jos valmentava johtaminen kiinnostaa sinua, ota yhteys. Räätälöidään sinulle sopiva valmennus.

 

Executive Coach, CEO
+358 (0) 400 833 490
riitta(@)riittasalminen.com

PS Lue kirjoitukseni ”Valmentavan johtamisen plussat ja miinukset”.