Hyvät esihenkilötaidot ehkäisevät työuupumusta

Viimeiset vuodet ovat olleet uuvuttavia monella tapaa. Pitkäkestoinen pandemiastressi, siihen päälle naapurimaassa käytävä sota ja jokaisen henkilökohtaiset haasteet, erot, sairastumiset ja menetykset. Eipä ihme, että väsyttää. Hyvät uutiset kuitenkin ovat, että erinomaisella esihenkilötyöllä voi vaikuttaa positiivisesti työilmapiiriin ja helpottaa niin esihenkilön itsensä kuin johdettaviensa kuormitusta.

Viisi tapaa johtaa viisaammin

 1 Pidä huolta itsestäsi ja omasta jaksamisesta

Myös esihenkilöt kuormittuvat. Hyvinvoiva, työn iloa levittävä esihenkilö on vaikeina aikoina kultaakin kalliimpi. Jos tunnet uupumuksen oireita ja vaikka et tuntisikaan, etsi itsellesi sparrailukaveri. Se voi olla toinen esihenkilö tai työelämä coach. Yksin ei tarvitse kaikkea kannatella. Delegoi, valtuuta, luota.

2 Nitistä kiire ja aikataulupaineet

Suunnittele huolella ja realistisesti. Karsi turha tekeminen ja vie tiimisi kohti tärkeämpää fokusta.
Älä kokousta vain kokoustamisen ilosta. Selkeytä rooleja ja tavoitteita. Tehkää yhdessä suunnitelma, jossa selviää jokaisen rooli sekä aikataulu. Mistä kukin vastaa ja milloin on oltava valmista. Anna ihmisille vastuuta tehdä omaan työhön kuuluvia päätöksiä itsenäisesti.

3 Viestitä riittävästi ja oikea-aikaisesti

Pidä työntekijät kärryillä yrityksen tapahtumista. Epävarmuus työpaikasta ei motivoi. Pyri kertomaan henkilöstöä koskevat asiat selkeästi ja niin pian kuin suinkin. Epätietoisuus ja epävarmuus ovat otollista maaperää juoruille.

4 Luo ihmislähtöinen organisaatiokulttuuri

Selvitä vaikeat vuorovaikutustilanteet välittömästi. Kannusta työntekijöitä kertomaan ongelmistaan, keskustele työntekijöiden kanssa. Anna palautetta. Osoita arvostusta. Ole oikeudenmukainen ja luotettava.

5 Pitäkää välillä hauskaa

Ottakaa välillä rennosti. Rikkokaa totuttuja kaavoja. Lähtekää kylille jäätelölle, pitäkää palaveri lähimetsässä, pelatkaa vaikka padelia. Aloittakaa viikko yhteisellä aamupalalla.

Coachaan esihenkilöitä ja tiimejä. Ota yhteyttä, niin kerron, kuinka voimme lisätä myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa sinun työyhteisössäsi. Varaa aikasi syksyn starttiin nyt.

Riitta

johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
ICF-sertifioitu coach PCC