Hyvät kysymykset luovat hyvää energiaa

Tämä aika vaatii uudenlaista johtajuutta. Yksi erinomainen keino selvitä yhdessä on taito esittää myönteisiä kysymyksiä.

Johtajan työkalupakkiin kuuluu läsnäolo, arvostava kohtaaminen ja kuunteleminen. Näinä aikoina erityisesti kysymisen taito on noussut suureen arvoon, sillä hyvillä kysymyksillä on valtava voima.

Kannustan johtamaan mieluummin kysellen kuin vastaten. Hyvillä kysymyksillä voimme ohjata sitä, mihin keskitymme ja mitä tietoa saamme. Kysymysten laatu vaikuttaa keskustelun sisältöön – olipa keskustelu sitten kasvokkain tai virtuaalisesti, kahden kesken tai ryhmän kanssa.

Kysy ratkaisukeskeisiä kysymyksiä

Moni esimies ja johtaja kertoo olevansa ratkaisukeskeinen. Samoilla esimiehillä on usein myös ”työntekijöitä, jotka puhuvat vain ongelmista”. Kun kysyn, mikä on ensimmäinen kysymys, jonka kysyt, kun joku tulee luoksesi, on vastaus: ”No, mikä sun ongelma on?”. Jos aloitan palaverin kysymällä, mitä ongelma on, saan vastaukseksi ongelmia. Kun kysyn, mitä kuuluu, saan vastaukseksi kuulumisia.

Johtajan onkin näinä virtuaalipalaveriaikoina hyvä osata kysyä kysymyksiä, jotka vievät asiaa, projektia tai muuta työtä eteenpäin. Johtajan pitää olla myös tarkkana, ettei aihe lähde lipsumaan sivuraiteille. Kuulumiset ja tervehdykset on hyvä niputtaa nopeasti yhteen. Epävarmoina aikoina ihmisillä riittää juttua ja spekulaatiota, ihan aitoja ja aidosti tärkeitäkin asioita, joihin saisi menemään palaverin jos toisenkin. Ihmiset haluavat puhua tilanteesta, koronasta, kaikesta. Johtajan tehtävä on jämäkän ystävällisesti ohjata keskustelu takaisin alkuperäiseen aiheeseen.

Jaa tietoa ja luo hyvää ilmapiiriä

Hyviä kysymyksiä ovat myönteiset kysymykset, joilla jaetaan tietoa ja luodaan hyvää fiilistä.

Jos kysyn onnistumisista, saan tietoa onnistumisista: Mitkä olivat viime viikon kohokohtia? Mikä on mennyt hyvin? Mitä vielä? Kerro vielä yksi kohokohta.

Ratkaisukeskeisiä kysymyksiä on kahdenlaisia:

  1. Tiedon keräämisen kysymykset tähtäävät osaamisen ja tiedon jakamiseen. Ne ovat usein hyödyllisempiä kysyjälle kuin vastaajalle.
  2. Onnistumista tai hyödyllisyyttä kuvaavat kysymykset ovat hyödyllisiä kaikille. Mikä on ollut hyödyllistä tässä palaverissa tähän mennessä? Mistä asioista olet pitänyt tai mistä olet saanut hyötyä? Onnistumista ja hyödyllisyyttä kuvaavat kysymykset antavat arvokasta tietoa johtopäätösten tekemiseen. Johtajalle ne antavat tietoa asioista, jotka henkilö kokee hyödyllisinä tai tietoa, miten palaveria kannattaa jatkaa.

 

Ratkaisukeskeiset kysymykset avaavat vastausikkunan, mikä kertoo, mitä halutaan, mikä toimii ja mikä edistyy.

Vahvista onnistumisia

Positiivista työilmapiiriä voi vahvistaa huomioimalla onnistumiset. Kun ihmiset puurtavat yksinään, onnistumisen huomaaminen ja palautteen saaminen on erityisen tärkeää. Pahinta on olla hiljaa. Silloin epävarmuus alkaa nakertaa itseluottamusta ja rajoittaa tekemistä.

Kysy siis jo tänään, mikä on mennyt hyvin? Missä olet onnistunut? Parhaimmillaan syntyy energinen ja positiivinen keskustelu, joka tuo esiin lisää vahvuuksia ja vahvistaa voimavaroja. Muista myös peukku, kehu ja kiitos, nyökkäys ja hymy. Pienillä arjen teoilla positiivinen tunne välittyy.

Onnistuminen omassa työssä on edellytys työn jatkuvuudelle, uusien asiakkaiden saamiselle ja nykyisten asiakkaiden pitämiselle, kehittymiselle ja oppimiselle työssä.

Lisää tietoa ratkaisukeskeisestä valmentamisesta saat minulta. Ryhdyn mielelläni myös coachiksesi.

 

Riitta

Johtajuuden kehittäjä, CEO
ICF-sertifioitu coach PCC