Hyvinvointi vaikuttaa myös tulokseen

Milloin viimeksi kysyit itseltäsi, mitä minulle kuuluu? Miten kehoni voi? Mitä mieleni kertoo?

Nykyajan työelämä vaatii paljon. Töissä on kiirettä, haastavia tilanteita ja kuormitusta. Vapaa-ajalla kävellään metsässä, joogataan, lenkkeillään ja yritetään rauhoittaa yliaktiivista mieltä. Kaikki jää helposti suorittamisen tasolle, eikä aina ei ehdi kunnolla palautua. Haasteiden lisäksi tarvitsemme lepoa.

Yhtä tärkeää kuin maratoonarin on palautua suorituksestaan, työntekijän pitää saada palautua työstään tai muuten menee ”paikat rikki”.

Oman hyvinvoinnin äärelle kannattaa pysähtyä aika ajoin – ja ottaa hyvinvointiteot mukaan luontevaksi osaksi yrityksen arkea.

Jatkuva kuormitus lisää virheitä

Moni tekee töitä jatkuvasti stressaantuneena. Pieni, väliaikainen stressi on hyväksi, se saa meidät yrittämään parastamme. Pitkäkestoinen, liiallinen stressi käy kehon ja mielen päälle: unet kärsivät, sairastumme helposti, tekemisen fokus katoaa, takerrumme yksityiskohtiin emmekä näe enää kokonaisuuksia, virheet lisääntyvät, työt tehdään moneen kertaan, aikataulut pettävät, tuottavuus alkaa laskea…

Sopiva määrä kuormittumista kuuluu työhön. Haasteet lisäävät motivaatiota ja haasteiden voittaminen on palkitsevaa. Kuormittuminen on kuitenkin yksilöllistä. Yksi inspiroituu mittavista haasteista, toiselle ne ovat painajainen. Tarvitsemme itsellemme sopivia haasteita.

Vaatimukset hiipivät elämään

Joskus liiat vaatimukset hiipivät huomaamatta elämäämme. Töissä parhaille tekijöille tarjotaan joka puolella uusia vastuita ja tehtäviä ilman että vanhoja poistetaan tai YT-neuvottelujen jälkeen uusi rooli onkin yhdistelmä kolmesta vanhasta. Samaan aikaan henkilökohtaisessa elämässä on raskaita haasteita.

Toisinaan asetamme huomaamatta itse riman liian korkealle.  Helposti syttyvä tarttuu aina innokkaasti uusiin haasteisiin ja ahnehtii liikaa tehtäviä niin töissä kuin vapaa-ajalla tai esimies kokee velvollisuudekseen osallistua jokaiseen palaveriin ja tapaamiseen, eikä aikaa jää mihinkään muuhun.

On hyvä tunnistaa, kuka vaatii ja mitä. Olenko se minä itse vai joku muu? Työtehtävien läpikäyminen esim. coachin kanssa selkeyttää kokonaisuutta ja saa erottamaan tärkeät tehtävät turhista.

Hyvinvoinnin edistämistä kannattavat kaikki

Johtamisella ja esimiestyöllä on valtava vaikutus ihmisen henkiseen, sosiaaliseen ja jopa fyysiseen hyvinvointiin. Johtaja ja esimies voi olla hyvänä esimerkkinä myös tästä. Osaan pitää puoleni ja huolehtia itsestäni!

Hyvinvoinnin edistäminen ja uupumuksen ennaltaehkäisy tuovat mukanaan kilpailukykyä vahvistavia asioita: työtyytyväisyyttä, motivaatiota ja kehityshaluja – samalla tuottavuus lisääntyy.

Hyvinvointia edistävät mm. työtehtävien selkeys, asianmukaiset työskentelyolosuhteet ja -välineet sekä mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön.

Esimiehen kannattaakin kuunnella ihmisiään, millaista tukea ja kannustusta, heidän hyvinvointiaan tukevia tekoja kukin yksilö tarvitsee. Lisäävätkö yksilön hyvinvointia esim. etäpäivien mahdollistaminen, yllätykset, kehut ja palkinnot, yhteinen ja yksilöllinen coaching, onnistumisten nostaminen, harrastuksiin kannustaminen vai ryhmän luottamuksen lisääminen?

Avoin, aidosti välittävä ja läsnä oleva johtaja löytää kyllä keinot.

Tunnista kuormittavuuden merkit

Millaiseksi sinä tunnet olosi työpaikalla? Onko työyhteisössäsi kuormittavuuden merkkejä?

Kysy itseltäsi:
– Onko minulle liikaa tai liian vähän työtä?
– Liittyykö työhöni jatkuvasti kiirettä ja aikapainetta?
– Onko työni epäsuhteessa taitoihini? (Se on liian vaikeaa tai liian yksinkertaista)
– Liittyykö työhöni liikaa vaatimuksia? (Esim. runsaasti muistettavaa, nopeita reaktioita tai jatkuvaa ihmisten kohtaamista).
– Liittyykö työhöni liikaa vastuuta?
– Onko työtehtävissäni tai työyhteisössä jatkuvasti muutoksia?
– Liittyykö työhöni epäselviä ja ristiriitaisia odotuksia?

Jos vastasit myöntävästi yhteenkin kysymykseen, on hyvä paikka pysähtyä.
Tärkein olet sinä. Pidä huolta itsestäsi.

Tehdään yhdessä hyvinvointiboostaus sinulle ja tiimillesi! Tutustu Wellness for Business™ -pakettiin ja lähde hyvinvointimatkalle työpaikallasi.

Aloitetaanko nyt?

Riitta

Executive Coach, CEO
+358 (0) 400 833 490
riitta(@)riittasalminen.com