Kuunteleminen on kultaa

Yhteyden tarve on ihmisen syvimpiä tarpeita. Meillä on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Se on jokaiselle meistä tärkeää roolista ja tilanteesta riippumatta. Tämä tarve seuraa meitä mukana myös työpaikalle. Kuulluksi ja nähdyksi tuleminen on suoraan yhteydessä hyvinvointiimme ja sitä on vaalittava myös työpaikoilla.

Tunnistatko tilanteen? Työkaverisi alkaa kertoa sinulle jostakin hänelle merkityksellisestä tapahtumasta. Maltat kuunnella juuri sen verran, että pääset itse kertomaan omasta vastaavasta kokemuksestasi. Hetkessä keskustelu onkin sinussa ja sinun kokemuksessasi. Työkaverisi kuuntelee sinua antaumuksella. Miltähän hänestä tuntuu?

Toinen tilanne, jossa tahtomattamme tulemme torjuneeksi toisen ihmisen tarpeen, on lohduttaminen. Taustalla on hyvä alkuperäinen tarkoitus tukea vastoinkäymisessä, mutta lohduttamalla pyrimmekin muuttamaan toisen tunnetilaa tai jopa poistamaan sen. On niin helppo sanoa: ”Hei, älä nyt siitä välitä.”

Haluamme auttaa ja ratkaista tilanteen nopeasti toisen puolesta. Tämä käy hetkessä kokeneellekin johtajalle ja esihenkilölle tai hyvää tarkoittavalle kollegalle. Tilannetta ei tulisi mitätöidä tai yrittää ratkaista liian nopeasti, vaan malttaa kuunnella ja kysyä, mikä mahdollisesti auttaisi tilanteessa. Jos on malttamaton, voi tärkeä osa tiedosta jäädä saamatta, kun jo tekee johtopäätöksiä ja alkaa toimia. Huolimaton kuunteleminen voi myös aiheuttaa vakavia virheitä ja johtaa yrityksessä taloudellisiin tappioihin.

Voisimmeko vain olla läsnä ja kuunnella, mikä on toiselle olennaista juuri tässä hetkessä? Mitä jos laittaisimme omat ajatuksemme sivuun ja keskittyisimme vain kuuntelemaan? Antaisimme tilaa ja tarjoaisimme vahvan kohtaamisen kokemuksen.

Keskittymällä kuuntelemaan voi tukea toista löytämään itselleen sopivan ja toimivan ratkaisun. Ei sitä, mikä on meidän mielestämme paras, meille sopivin tai meidän kokemuksemme mukainen. Jos omien kokemusten kertomisen sijaan pyytäisimme kertomaan lisää ja kysyisimme tarkentavia kysymyksiä toisen kokemuksesta. Jos emme ryhtyisi neuvomaan, vaan antaisimme puhujan löytää oman ratkaisunsa.

Kyky asettua toisen ihmisen asemaan ja katsoa asioita hänen näkökulmastaan on todella tärkeää. Voimme yhdessä luoda kokonaan uuden näkökulman. Kuuntelemisella on iso merkitys erilaisissa ammateissa, toimivassa työyhteisössä, johtamisessa ja kaikessa vuorovaikutuksessa. Se luo arvostusta, luottamusta, osallisuutta ja sitoutumista sekä johtaa parempiin päätöksiin.

Uudistuminen, oppiminen ja luovuus tarvitsevat kiireetöntä kuuntelua, asioiden hahmottamista ja tunnustelua. Viipyilyä oman mielipiteen muodostamisessa. Parhaimmillaan se on molemmille osapuolille todella antoisaa.

Kuuntelemalla oppii enemmän. Oman coachin avulla voi kehittyä kuuntelijana ja ottaa uusia toimintatapoja omaan työhön. Lähde kanssani houkuttelemaan oivalluksia esille kuunnellen ja arvostusta osoittaen.

Riitta
johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
ICF-sertifioitu coach PCC