Loma ilman stressiä – 5 vinkkiä!

Kesä on jälleen täällä. Loma-aika lähestyy ja tulisi ladata akut täyteen. Työpöytä puhtaaksi. Paljon mukavia asioita odottamassa: sukulaiset odottavat käymään, ystävät kutsuvat mökille, paljon festareita ja tapahtumia. Tuntuu kuin kaikki pitäisi kokea ja elää kuukaudessa. Tässä muutama vinkki leppoisaan lomaan.

1 Laskeudu lomaan lempeästi

Kaikkia asioita ei tarvitse tehdä ennen lomaa.  Älä jätä liikaa töitä viimeisiin työpäiviin ennen lomaa. Tee loppuun ne asiat, jotka olet päättänyt tehdä ennen lomaa. Sano ystävällisesti ei töille, joita et ehdi tehdä ennen lomaa. Allakassa on päiviä loman jälkeenkin.

2 Päästä irti töistä

Listaa ne asiat, joista jatkat heti loman jälkeen. Voit laittaa ne tehtäviksi tai vielä parempi varaa aikaa allakastasi näiden asioiden hoitamiseen ensimmäisinä työpäivinä. Listan kirjoittaminen vapauttaa mielen ja muistin. Näin keskeneräiset asiat eivät rasita lomalla.

3 Rauhoita loma

Sovi, kuka vastaa mahdollisiin työpuheluihin tai hoitaa muut työasiat.  Laita sähköpostiin lomaviesti. Sinun ei tarvitse olla joka hetki tavoitettavissa. Voit itse säädellä, miten olet tavoitettavissa. Sulje kännykkä ja pidä myös some-lomaa. Sinulla voi kaikesta huolimatta olla työasioita, jotka pitää tarkistaa tai hoitaa lomalla. Päätä aika, milloin ne hoidat ja jatka sitten lomaa. Parempi hoitaa työasiat, kuin stressaantua siitä, että ne ovat hoitamatta.

4 Jätä tilaa lomasuunnitelmiin

Mieti, millaisen loman sinä haluat? Mitä teen yhdessä? Tarvitsenko omaa aikaa? Jotta kaikki voivat nauttia, suunnitelkaa loma yhdessä. Näin jokainen saa tuoda omat toiveensa esille. Tee asioita, joista nautit ja jotka tuottavat sinulle iloa ja lataavat akkujasi. Älä sovi liikaa ohjelmaa, sillä se saattaa stressata ja tehdä lomasta suorittamista. Jos huomaat, että pitäisi-sana vilahtaa puheessasi tai ajatuksissasi, kysypä itseltäsi, kenen mielestä pitäisi? Jätä tilaa myös joutenololle. Lomalla saa pitkästyä.

5 Palaa lempeästi takaisin töihin

Loma on onnistunut, kun salasanat ovat unohtuneet. Lomalla muodostuu erilainen elämänrytmi. Palaa lempeästi töihin. Anna itsellesi aikaa totutella työrytmiin. Loma antaa etäisyyttä arjen rutiineihin. Mieti, mitä sinä muutat omissa arkirutiineissa loman jälkeen.

Leppoisaa lomaa!

Riitta

PS. Huolehdi ne salasanat johonkin turvallisesti muistiin!