Myötätuntoviikko alkaa nyt

Hieno viikonloppu takana. Upea taustatiimini oli koossa ja teimme yhdessä töitä: otimme kuvia, mietimme haluamaamme tulevaisuutta ja nautimme yhdessäolosta. Syntyi paljon uusia ajatuksia, myönteistä energiaa, naurua ja iloa. Taustatiimi on todella tärkeä voimanlähde yrittäjälle. Puhuimme paljon isoista elämänmuutoksista ja suhtautumisesta epävarmuuden tunteeseen. Muutoksen toteuttaminen tuo mukanaan mukavia asioita, onnistumisia ja tyytyväisyyttä. Se tuo myös ikäviä tuntemuksia kuten painetta ja turhautumista, kun asiat eivät suju niin kuin ajattelit.

Viikonlopun aikana koin 3 merkityksellistä asiaa:

  • Sparraaminen luottopelaajien kanssa
  • Armollisuus itseä kohtaan
  • Lepo ja palautuminen

Johtaminen ja yrittäminen ovat yksinäistä puuhaa. Keskustelu luottosparraajan kanssa on tarpeellista ja antoisaa. On hienoa, kun joku haastaa omia ajatuksia ja uskomuksia.  Asiat saavat oikeat mittasuhteet ja uudet perspektiivit.  Kun puhun ääneen, kuulen samalla omaa sisäistä puhettani. Millaiseen sävyyn puhun itselleni? Mitä, jos kaikki ei sujukaan odotusten mukaisesti? Moitinko itseäni ja piiskaan ryhdistäytymään vai rauhoittelenko itseäni, että kyllä tämä tästä – teen ensi kerralla toisin.  

Millaista tarinaa kerron, jos kysyt minulta, millainen aamuni oli?  Kuvailenko aamuruuhkaa, jonoja, röyhkeitä kiilaajia ja kaikkia tööttäileviä kanssa-autoilijoita. Vai kerronko, kuinka heräsin aurinkoiseen aamuun, nautin  raikkaan smoothien ja maukkaan aamiaisen ja luin rauhassa lehden. Varasin hyvin aikaa matkaan, sillä aamulla saattaa olla ruuhkaa. Ruuhkan keskellä suhtauduin myötätuntoisesti kanssamatkustajiin. Kiinnitänkö huomion harmin aiheuttajiin ja takapakkeihin vai onnistumisiin ja hyviin kokemuksiin?  Molempia asioita on ihan varmasti arjessa läsnä. Ystävällisen myötätuntoinen suhtautuminen itseeni ja muihin  auttaa ajattelemaan laajemmin, näkemään enemmän ratkaisuja kuin ongelmia.

Jos suhtaudun kriittisesti omiin virheisiin tai pelkään epäonnistumista, en uskalla kokeilla uusia asioita. Kokeilemalla kuitenkin löydän parhaiten toimivat ratkaisut. Se miten suhtaudun virheisiin ja mokiin on äärimmäisen tärkeää. Annanko niiden lannistaa vai opinko niistä?

Kaiken innostumisen ja kiinnostavan tekemisen keskellä  on syytä rentoutua ja irroittautua. Kytkeä tausta-ajo pois päältä ja ladata akkuja. Siihen kuuluu lepo, palautuminen  ja virkistyminen. Tehdä asioita, joista nauttii tai sitten vain olla – tekemättä yhtään mitään. Pysähtyä hetkeksi ja aistia ympärillä olevia asioita. Nähdä, kuulla ja tuntea, mitä juuri nyt, tässä hetkessä tapahtuu. 

Työelämä asettaa paljon vaatimuksia ja paineita. Riittämättömyyden tunne, itsekritiikki ja itsensä mollaaminen odottavat nurkan takana. Voin kohdella itseäni kuin kohtelen hyvää  ystävääni, myötätunnolla. Kun suhtaudun itseeni myötätunnolla, kestän paremmin epävarmuutta ja vastoinkäymisiä enkä lannistu niistä. Olen jämäkämpi, kun ajattelen joskus myös sitä, mitä minä tarvitsen ja haluan.

Tänään aloitan henkilökohtaisen myötätuntoviikon:

  • Kuuntelen ja tunnistan, millaista sisäinen puheeni on: Onko se moittivaa vai kannustavaa?
  • Huomaan erilaiset tunteet ja otan ne vastaan hyväksyen ne sellaisenaan.
  • Lasken käteni lempeästi siihen kohtaan kehoa, missä tunne tuntuu.
  • Sanon itselleni ystävällisesti: Ei ihme, että tunnet noin.
  • Osoitan ystävällistä myötätuntoa itseäni kohtaan.


Katsotaan, mitä tapahtuu ja millaisia vaikutuksia myötätuntoisella suhtautumisella on sekä itseeni että ympäristöön. 

Rakastan Tove Janssonin Muumimamman asennetta: Elämässä on vastoinkäymisiä, mutta niistä selvitään. Kaikkiin asioihin löytyy ratkaisu ja asiat nähdään positiivisessa valossa. Muumipapan rikkoessa vahingossa astian, Muumimamma sanoo: “Hyvä vain, että se meni rikki, se olikin aika ruma.” Nii-in, joskus on hyvä päästää irti.

Mitä ajatuksia sinulle tulee tästä aiheesta? Kommentoi blogiani, ota kantaa, kerro omia kokemuksiasi ja liity mukaan myötätuntoviikkoon. 

Terkuin

Riitta