Potkut pöpöttäjälle

Ajattelu tapahtuu sisäisen puheen avulla. Sen sävy ratkaisee. On oma valintamme, millaista puhetta haluamme kuunnella ja millaista minäkuvaa pyöritämme mielessämme. Olisiko vihdoin aika antaa kenkää sisäiselle pöpöttäjälle?

Sisäinen tsemppaaja ja kannustaja vahvistaa ajatuksiamme, helpottaa muistamista ja ongelmien ratkaisemista. Sisäistä tsemppaajaa kannattaa kuunnella ja jopa kannustaa itsekin. Kerro vielä, kehu vielä. Sisäisen tsemppaajan ääni on sinun oma äänesi, joka kertoo sen, mitä olet itsestäsi, taidoistasi ja elämästä oppinut.

Sisäinen pöpöttäjä on negatiivinen. Se kuormittaa ja masentaa, tekee ihmisparan onnettomaksi. Se kertoo, kuinka surkea olet, kuinka et osaa, etkä ikinä edes opi. Se on äänekäs ja puhelias, se nakertaa itsetuntoamme. Usein se puhuu muiden äänellä, vaativan vanhemman, ilkeän puolison tai lapsuuden opettajan. ”Sinä et ole mikään eikä sinusta tule mitään.”

Sisäinen pöpöttäjä nikertää itsetuntoamme ja saa meidät varovaisiksi. Se varastaa energiaa ja vie innostuksen kaikesta. Se saa polttoainetta kuormituksesta ja stressistä – ja yrittää suistaa meitä kierteeseen, jota on vaikea pistää poikki. Alamme puhua itsellemme pöpöttäjän ajatuksia ja uskomuksia.

Takaisin oikealla taajuudelle

Omaa sisäistä puhettaan on mahdollisuus virittää positiivisemmaksi ja laittaa pöpöttäjä mutelle. Kun ajattelemme itsestämme myönteisesti, saamme energiaa ja luomme ympärillemme innostusta. Ja mitä enemmän ajattelemme itsestämme hyvää, sen pienemmäksi pöpöttäjä kutistuu ja sen vahvemmaksi me tulemme. Syntyy myönteisyyden kierre ja usko omaan itseen.

Varsinkin vaikeina aikoina ja väsyneenä pöpöttäjä meinaa ottaa vallan. Huomio kiinnittyy negatiivisiin asioihin ja pienetkin vastoinkäymiset tuntuvat vuoren korkuisilta.

Mitä jos kiinnittäisit vaikka viikon ajan erityistä huomiota positiivisiin asioihin ja onnistumisiin, ehkä jopa kirjoittaisit ne ylös.

  • Mikä on mahtavinta sinussa?
  • Milloin tunsit ylpeyttä itsestäsi?
  • Kenen kanssa nauroit viimeksi?
  • Ketä olet auttanut viime aikoina?
  • Kenen numeroita puhelimestasi löytyy?
  • Millaisissa hetkissä on hyvä olla?

Mitäpä jos paljastuukin, että olet arvokas, onnistunut, rakastettu – ja vielä älykkyydellä tai taiteellisuudella siunattu yksilö? Että olet reilu ja osaava, työyhteisölle tärkeä tyyppi?

Myönteinen ajattelu voi yllättää – positiivisesti.

Mikäli pöpöttäjä on takertunut ajatuksiisi liian tiukasti ja tarvitset apua sen häätämisessä, ota yhteyttä. Harjoitellaan yhdessä myönteistä ajattelua. Varaa maksuton 30 minuutin keskustelu, niin jutellaan lisää!

Riitta

johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
ICF-sertifioitu coach PCC