Saako olla eri mieltä?

Me ihmiset olemme laumaeläimiä. Keräämme helposti ympärillemme samaa mieltä olevia ja samalla tavalla ajattelevia ihmisiä. Luemme ja kuuntelemme uutisia, jotka vahvistavat jo olemassa olevia ajatuksiamme.

Elämässä säilyy sopu ja oma ajattelutapa tuntuu ainoalta oikealta, kun saamme siihen jatkuvasti vahvistusta ympäriltämme. Luomme oman, turvallisen kuplan. Myös yrityksissä arvostetaan sopuista ajattelua, vaikka liian homogeeninen ryhmä voi olla jopa este kehittymiselle ja tuloksen tekemiselle.

Erilaisuuden voima

Kehittyvässä työyhteisössä tarvitaan samanmielisten ja myötäilijöiden lisäksi haastajia ja kyseenalaistajia. Heitä, jotka avaavat suunsa ja kysyvät: ”Olisiko tähän parempaa tapaa?”.

Ryhmässä, jossa on erilaisia ihmisiä, syntyy erilaisia ajatuksia. Ne voivat poiketa ”aina on tehty näin” -ajattelusta ja jopa johtajan omasta ajattelutavasta. Myös erimielisten mielipiteet ovat hyödyksi kokonaisuuden suunnittelussa.

Johtaja, kuunteletko kaikkien ajatuksia?

Osaatko hyödyntää ihmisten osaamista päätöksenteossa parhaalla tavalla?
Annathan puheenvuoron kaikille, ilman ennakko-odotuksia? Maltathan kuunnella?

Monesti työelämässä on kiire. Päätöksenteossa arvostetaan nopeutta ja sitä pidetään tehokkuuden mittarina. Joskus harkinta on kuitenkin valttia. Jos kiirehtii tärkeässä asiassa mahdollisimman nopeasti päätökseen, voi jäädä jotain oleellista huomioimatta.

Ryhmän viisaus on yksilön viisautta isompaa

Muista ainakin tärkeimmissä päätöksissä hyödyntää eri näkökulmia. Hanki kaikki tarvittava tieto päätöksen tekemiseen ja keskustele monien ihmisten kanssa. Erityisesti sellaisten, joiden työhön asia liittyy. Osallistuminen itseään koskevaan päätöksentekoon luo myös sitoutumista ja vastuunottamista.

Kaikkien huomioiminen tarkoittaa kaikkien kuuntelemista, ei kaikkien toiveiden mukaan elämistä. Joskus raskaita päätöksiä pitää tehdä yksin ja ottaa niistä vastuu. Näissäkin tilanteissa helpottaa, kun on ensin kuullut asianosaisia. Onneksi päätöksenteko on taito, jota voi harjoittaa.

5 askelta parempaan päätöksentekoon

1 Luo yhdessä visio paremmasta tulevaisuudesta.
Kun jokainen osallistuu tavoitetilan määrittelyyn, syntyy jo lähtökohtaisesti sitoutumista ja vastuunottoa.

2 Käsittele mahdolliset tulevaisuuden visioon liittyvät huolet ja vastaväitteet. Kuuntele herkällä korvalla ja laaja-alaisesti visioon liittyviä kysymyksiä ja vastaväitteitä ja käännä ne tavoitteiksi.

3 Keskustele ja kokoa tietoa eri ihmisiltä päätöksen parantamiseksi.
Ideoikaa useita vaihtoehtoja ja tulevaisuuden näkymiä ja peilatkaa niitä visioon, strategiaan ja arvoihin.

4 Muotoile lopullinen päätös.
Miettikää yhdessä askeleet ja vastuut.

5 Arvioikaa päätöksen onnistumista.
 Kuinka tavoite toteutui tai miten se edistyi? Juhlikaa onnistumisia yhdessä.

Hyviä, yhdessä tehtyjä päätöksiä tähän syksyyn.

Riitta

Johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
ICF-sertifioitu coach PCC

PS Syksyn uutuutena on Walk&Talk -sparraus, jossa saat sekä liikuntaa että varmuutta päätöksentekoon. Nyt syyskuun ajan tyytyväisyystakuulla!
Lue lisää täältä…