Kunpa joku välittäisi…Inhimillisyys on työelämän liian vähän käytetty voimavara

Työelämän arvot tuntuvat tänä päivänä kovilta. Vauhti kiihtyy kiihtymistään ja meiltä odotetaan koko ajan tehokkaampaa tekemistä ja kovempia tuloksia. Jos edellinen vuosi meni hyvin, seuraavana vuonna vaaditaan vielä vähän lisää.

Teemme yhä enemmän, yhä kovemmalla tahdilla. Automatisoimme työtä ja vapautamme aikaamme erilaisin rutiineja poistavin sovelluksin ja ratkaisuin. Mutta mitä me säästyneellä ajalla teemme? Juoksemmeko uupuneina yhä vain kovempaa työelämän juoksupyörässä, kunnes sinkoudumme ylivauhdissa ulos?

Olisiko korkea aika tuoda inhimillisyys takaisin työelämään?

Inhimillisyys ei ole pehmoilua

Inhimillisyys koetaan usein pehmoiluna ja ikään kuin vastakohtana hyvälle suoriutumiselle ja hyville tuloksille. Se jää helposti kiireen ja autopilotin ohjaamassa elämässä jalkoihin. Emme ehdi emmekä jaksa ottaa muita huomioon.

Inhimillisyys ei ole tunteiden loputonta tulkitsemista ja tunteista puhumista, varsinkaan työpaikalla. Enemmänkin on kyse siitä, miten ilmaisemme omia tunteitamme huomioimalla muut ihmiset. Se on pieniä arjen tekoja hymy, nyökkäys tai kysymys ”miten menee” tai ”miten voin auttaa sinua”? Inhimillisyyttä on kannustava ja rohkaiseva sana, hienovarainen läsnäolo ja rinnalla seisominen.

Inhimillisyys ei ole pehmoilua, se on toisen näkemistä ihmisenä, ei pelkästään työsuoritteen tekijänä, nappulana yrityksen pelilaudalla. Inhimillisyyteen tulisi panostaa yrityksen johdosta alkaen ja nostaa se yhdeksi yrityksen tärkeimmäksi arvoksi.

Kultainen sisin kaikkien käyttöön

Suomalaisia pidetään jäyhinä, jopa jäykkinä. Kulttuurissamme emme ole tottuneet small talkiin, emme keskustelemaan tunteista emmekä ohjaamaan työntekoa myös sydämellä. Olemme kuitenkin omalla erityisellä tavallamme syvällisiä. Meiltä voi saada jykevän halauksen tai seuraa syvälliseen ja merkitykselliseen keskusteluun. Ulkokuoreltamme voimme olla hieman kömpelöitä, mutta syvällä sisällämme sykkii kultainen sydän.

Miten voisimme antaa enemmän tilaa tuolle kultaiselle sydämelle ja sen sanomalle arjen kohtaamisissamme?

Hyvä synnyttää hyvää

Inhimillinen läsnäolo synnyttää perustan luottamukselle. Luottamus tuo turvallisuuden tunteen ja rohkeuden kokeilla, saan myös epäonnistua ja oppia.

Kun itse toimin esimiehenä, työkaverini katsoi minua ja sanoi keskustelumme jälkeen sanat: Somebody cares. Minulla oli hänelle aikaa. Olin aidosti kiinnostunut hänen ajatuksistaan, kuuntelin ja pyrin ymmärtämään hänen näkökulmaansa. Mietimme usein yhdessä, miten pääsemme asioissa eteenpäin tai miten ratkaisemme jonkin tilanteen. Nuo sanat jäivät elämään meidän väliseemme yhteyteen.

Tänä vuonna 2020 toivon, että kaikki saisivat kokea tuon ”somebody cares” -tunteen.

Autan teitä mielelläni löytämään sen!

Riitta

Johtajuuden kehittäjä, CEO
+358 (0) 400 833 490
riitta(@)riittasalminen.com