Työn loistava tulevaisuus

Työn loistava tulevaisuus

Digitalisaatio, tekoäly ja robotiikka luovat pelottavia mielikuvia tulevaisuudesta, jossa tunteettomat robotit palvelevat meitä monotonisella äänellä ja korvaavat aidon ihmisten välisen vuorovaikutuksen. Työt loppuvat ja elämä kurjistuu. Vai näinkö sittenkään?

Innostava digitalisaatio

Mitä jos käykin niin, että koneille siirretään kaikki se työ, missä kone on parhaimmillaan ja ihminen saa tehdä niitä asioita, joissa ihminen on parhaimmillaan? Kun likaista, tylsää ja vaarallista työtä siirretään koneille, meidän kaikkien työ muuttuu paremmaksi.

Tulevaisuuden tutkijat esittävät uskomattomia ja innostavia visioita tulevaisuuden työstä sekä kertovat esimerkkejä siitä, kuinka digitalisaatio on jo nyt muuttanut monia perinteisiä aloja paremmiksi. Esimerkiksi liikenne-, tuotanto-, koulutus-, finanssi-, terveys-, energia-, kauppa- ja ruoka-ala ovat hyödyntäneet digitalisaatiota menestyksekkäästi jo vuosia.

Digitalisaatio ei ole peikko, vaan kumppani ja työväline, joka palauttaa vallan järjestelmiltä takaisin ihmisille.

Uusi normaali

Uusi, digitalisaation aikakausi muuttaa perinteisen työnteon, mutta ei lopeta työtä.

Globaalissa markkinassa tuotteet ja palvelut ovat tarjolla kaikkialla maailmassa ja ne tulevat asiakkaan luokse. Palveluiden tuottaminen ei ole sidoksissa paikkaan vaan työtä tehdään paikasta ja ajasta riippumatta. Data keskitetään pilviin ja se on käytettävissä mistä ja milloin tahansa.

Tulevaisuudessa toimimme verkostoissa ja ekosysteemeissä jatkuvassa vuorovaikutuksessa ja tuotamme palveluja ja hyvää toisillemme. Samalla siirrymme ylenpalttisesta luonnonvarojen tuhlauksesta yksilön tarpeiden mukaiseen kuluttamiseen.

Nyt onkin aika haastaa kaikki se, mikä tänä päivänä tuntuu normaalilta, ja luoda uusi normaali.

Ihmiselle ja työlle on tilaa

Tulevaisuudessa arvostetaan luovaa ajattelua, ongelmien ratkaisukykyä sekä valmiutta projektitöihin. Ihminen ja kone muodostavat tiimin: kone tekee työn, ihminen päätöksen.  Osa ammateista häviää, mutta se ei tee ihmisistä tarpeettomia. Jokaista loppuvaa ammattia kohden syntyy 1,2 uutta ammattia.

Kasvualoja ja tulevaisuuden aloja ovat hoiva ja terveys, opetus ja valmennus, kulttuuri sekä keho ja liikunta. Ainakin osa tiedon hankinnasta ja raportoinnista voidaan siirtää koneille, jolloin ihmiselle vapautuu enemmän aikaa luovuudelle, itsensä toteuttamiselle ja omien vahvuuksien hyödyntämiselle.

Mitäpä jos tulevaisuudessa elämänlaatumme paranee, vauraus kasvaa, keksimme uusia ratkaisuja ravinto- ja ympäristökysymyksiin ja luovumme resurssien tuhlaamisesta?

Kautta aikojen ihminen on pystynyt mittaviin uudistuksiin, kun tietoisuus on herännyt ja on syntynyt yhteinen tahtotila. Miksei siis nytkin!

Ota yhteyttä, niin luotsataan sinunkin työyhteisösi työn valoisaan tulevaisuuteen!

Riitta

Executive Coach, CEO
+ 358 (0) 400 833 490
riitta(@)riittasalminen.com