Voittajaolo

Kolme vuotta sitten hiihtotapaturman jälkeen ajattelin, että en enää ikinä hiihdä. Nyt helmikuussa olen hiihtänyt 30 kilometriä. On tuntunut hyvältä.

Tärkeintä oli suksille nousu ja pelon voittaminen. Urheiluvälinekaupan empaattinen myyjä ymmärsi pelon vaikutuksen ja kannusti minua kokeilemaan heti uusia suksia: ”Hiihdät vaan ihan lyhyen lenkin tuossa pihalla. Mä tuun mukaan ja katson, että sukset pelaa ja säädöt on kunnossa.”

Kolme vuotta sitten jäin pelkoni ja omien uskomusteni vangiksi.  Ajattelin, että hiihtäminen on vaarallista. Ajattelin, että en uskalla. Ajattelin, että se ei enää ole minulle tarkoitettua.

Luopuminen rakkaasta harrastuksesta tuntui vaikealta, mutta erilaisten esteiden ja riskien kehitteleminen helpolta. Mielessä pyöri rajoittavat ajatukset. Näin jälkeen päin huomaan, että en puhunut silloin asiasta kenenkään kanssa, kukaan ulkopuolinen ei haastanut rajoittavaa uskomustani. Lähimmäisetkin kunnioittivat päätöstäni eivätkä sitä kyseenalaistaneet. Enkä minä suksikaupassakaan heti maininnut asiaa, mutta onneksi rohkenin avautua ja kertoa myyjälle, miksi suksien kokeilu tuntuu vaikealta.

Ja sitten tapahtuikin

  1. Suksikauppias onnistui rakentamaan turvallisen tilanteen. Hän palveli minua hyvin. Erityisen tärkeältä tuntui, että hän todella kuunteli ja kuuli minua.

  2. Hän antoi minulle henkilökohtaista tukeaan ensimmäisten askelten ottamisessa eli ”nosti” minut takaisin suksille.

  3. Hän kannusti minua, mikä vahvisti uskoani omaan itseeni ja kykyihini.

  4. Minä voitin pelkoni ja olo oli kuin voittajalla.

  5. Sain rutkasti uutta energiaa ja iloa – ja hiihtämisen riemua – elämääni.


Meillä jokaisella on uskomuksia siitä, mikä on mahdollista ja mitä pidämme mahdottomana. Jokainen meistä myös muokkaa omaa maailmaansa omilla käsityksillään ja uskomuksillaan. Uskomuksemme koskevat niin ympäristöämme, toimintaamme, taitojamme kuin meitä itseämme.

Olemme luoneet myös työyhteisöihin paljon uskomuksia, jotka vaikuttavat ajatteluumme ja toimintaamme. Työyhteisön uskomukset on hyvä tiedostaa, olipa sitten tiimin jäsen tai esihenkilö. Uskomukset vaikuttavat työympäristön tunneilmastoon ja tuottavuuteen.

Millaisia käsityksiä sinä olet luonut itsestäsi, vuorovaikutuksesta, työstä tai elämästä yleensä. Oletko muistanut haastaa uskomuksesi? Hylätä vanhat rajoitteet?

Olisiko työpaikalla aika tehdä uskomusten kevätsiivous? Säilyttää onnistumista ja luottamusta tukevat uskomukset ja käydä läpi toimintaa rajoittavat uskomukset? Voisiko jostain jo luopua?

Kun haluat tutkia itseksesi tai tiimin kanssa omia ja työpaikan uskomuksia, ota yhteyttä. Tutkitaan yhdessä, mitkä uskomukset tai ajattelumallit ohjaavat sinun tai tiimisi toimintaa ja miten uskomuksia voi lähteä muuttamaan. Kokeillaan ja harjoitellaan uusia taitoja – ja hankitaan teillekin voittajaolo!

Riitta

johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
ICF-sertifioitu coach PCC