Resilienssi: Työelämän supervoima

Resilienssi on ominaisuus, joka auttaa eteenpäin vaikeuksien ja haasteiden keskellä. Nykypäivän monimutkaisessa ja jatkuvasti muuttuvassa maailmassa resilienssi on erityisen tärkeä voimavara. Se auttaa meitä menestymään työelämän vaativassa ympäristössä. Kehittämällä resilienssiä voimme kasvaa vahvemmiksi, oppia uutta ja saavuttaa omat tavoitteemme tehokkaammin.

Työelämässä resilienssi on kykyä ja taitoa kohdata vastoinkäymisiä ja selviytyä niistä rakentavasti. Se auttaa meitä mukautumaan muutoksiin, ylittämään esteet ja palautumaan nopeasti takaisin tasapainoon. Työssä resilienssiä tarvitaan varsinkin silloin, kun työpaineet kasvavat, ilmenee odottamattomia haasteita tai tiimityö vaatii joustavuutta ja sinnikkyyttä. Se on taito, joka auttaa meitä kestämään paineita, oppimaan vaikeista kokemuksista ja kasvamaan niiden kautta vahvemmaksi.

Resilienssi on moniulotteinen jatkuvasti muuttuva prosessi. Se nojaa yksilön, ryhmän ja ympäristön voimavaroihin. Työyhteisössä resilienssi tarkoittaa, että neuvotaan, tuetaan ja suhtaudutaan hyväntahtoisesti ajatukseen, että yhdessä selvitään.

Resilienssi on myös luopumista

Sitkeyden, jaksamisen ja kestämisen lisäksi resilienssi on myös luopumista. Luopuminen ei ole luovuttamista, vaan se on harkittu ja hallittu päätös. Tietoon ja kokemukseen, riittävään arviointiin perustuva valinta siitä, että tätä polkua ei voi eikä kannata enää jatkaa, on etsittävä toinen tapa tai reitti. Resilienssi on kykyä luopua asioista esimerkiksi sairauden tai menetyksen vuoksi. Resilientti ihminen voi kaivata suurestikin menettämäänsä asiaa tai ihmistä, mutta hän ei ripustaudu vain tähän kaipauksen tunteeseen.

Muutos on luonnollinen osa elämää, johon kuuluu myös vastoinkäymiset. Resilienssin avulla säilytämme positiivisen asenteen haastavissakin tilanteissa, pidämme suorituskykymme korkealla ja ratkaisemme ongelmia luovasti. Se myös vahvistaa itsetuntoa ja luottamusta omiin kykyihin, mikä puolestaan edistää ammatillista kehitystä ja menestystä työelämässä. On tärkeää ymmärtää, että se ei tarkoita ongelmien välttämistä, vaan kykyä nousta niistä vahvempana. Se auttaa meitä kehittämään joustavuutta, optimismia ja sinnikkyyttä kaikenlaisissa elämän haasteissa.

Näin kehität resilienssiä työelämässä

Itsetuntemus
Tunnista henkilökohtaiset ja ryhmän vahvuudet ja kehitä näitä vahvuuksia. Tunnista myös heikkoudet, sillä ne auttavat hyväksymään oman rajallisuuden ja epätäydellisyyden. Löydä vahvuudet eri tilanteissa ja kokeile eri toimintamalleja vaikeassa tilanteessa.

Joustavuus
Ole valmis mukautumaan muutoksiin ja odottamattomiin tilanteisiin. Näe haasteet mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä työssäsi.

Ihmissuhteet
 Jos työyhteisö haluaa selviytyä haasteista ja vastoinkäymisistä kannattaa vahvistaa ihmissuhteita. Ihmissuhteiden ja arjen kohtaamisen avulla haasteista selvitään. Ihmisten välillä liikkuu yrityksessä oleva tieto ja taito. Rakenna itselle sopiva sosiaalinen verkosto työpaikalla ja muilla elämänalueilla. Hyvät ihmissuhteet auttavat meitä selviytymään, tarjoavat tukea vaikeissa tilanteissa ja edistävät selviytymistä.

Myönteiset tunteet
 Myönteiset tunteet tuovat joustavuutta ajatuksiin ja toimintaan. Ne auttavat havainnoimaan ympäristöä paremmin. Harjoittele näkemään tilanteissa myös positiivisia puolia, vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Myönteiset tunteet kompensoivat kielteisten tunteiden kapeuttavaa ajattelua. Usko omiin kykyihisi ja siihen, että voit selviytyä vaikeuksista.

Oma hyvinvointi
Pidä huolta omasta hyvinvoinnistasi ja anna itsellesi lupa levätä ja palautua.  Tarvittaessa pyydä, tarjoa ja vastaanota apua. Samalla annat myös itselle ja toiselle auttamisen ilon!

Miten resilienssi näkyy työyhteisössä?

Arjen toiminta kertoo työyhteisön resilienssistä. Käytännössä resilienssi näkyy siinä, huomataanko työyhteisössä onnistumiset, jaetaanko tietoa ja osaamista tai autetaanko toisia. Arjen toiminnassa se on kiinnostusta ja välittämistä ihmisistä sekä sitä, että saadaan yhdessä työt tehtyä hyvin.

Yrityksen kannalta on ratkaisevaa, millainen yhdessä tekemisen ja onnistumisen kulttuuri yrityksessä on.  Miten hyvin tunnemme ja huomaamme toistemme osaamiset? Tiedämmekö, millaisia olemme parhaimmillamme sekä yksilöinä että ryhmänä? Osaammeko nimetä taitoja ja kykyjä, joissa olemme hyviä?

Virheitä analysoimalla opimme virheistä. Sen sijaan onnistumisia tutkimalla opimme onnistumisista. Tällöin tunnistamme osaamista, taitoa ja voimavaroja, jotka auttavat onnistumaan myös jatkossa. Kun puhumme osaamisesta ja taidoista, se vahvistaa kokemusta, että meillä on jo osaamista ja taitoa. Onnistumistarinat vahvistavat uskoa selviytymiseen.

Merkityksellisyyden kokemus auttaa ponnistelemaan eteenpäin. Kun koemme, että työ on tekemisen arvoista, olemme myös valmiita ponnistelemaan sen eteen. Kriisejä kohdatessamme toivon ylläpitäminen on keskeistä. Resilienssi tarvitsee toivoa. Toivo auttaa selviytymään ja jaksamaan. Toivon ylläpitäminen kuuluu erityisesti johdon ja esihenkilöiden työhön.

Yhteenveto

Resilienssi ei tarkoita sitä, että meidän pitäisi pärjätä kaikissa tilanteissa yksin tai peittää tunteemme. Sen sijaan se merkitsee kykyä tunnistaa omat voimavarat, hyödyntää tukea ja löytää ratkaisuja vaikeiden aikojen yli pääsemiseksi. Resilienssi tulee esiin erityisesti silloin, kun kohtaamme muutoksia, pettymyksiä tai stressaavia tilanteita.

Vaikka elämässä tulee vastaan vaikeita aikoja, meillä on mahdollisuus kasvaa niiden kautta ja löytää voimavaroja, joita emme edes tienneet meillä olevan.

Muista, että resilienssi on supervoima, jota voit harjoittaa ja vahvistaa ja joka auttaa sinua menestymään muuttuvassa maailmassa.

Resilienttiä kevättä!

Riitta
johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
ICF-sertifioitu coach PCC

 

PS Ajatuksiani on inspiroinut Krisse Lipposen monet resilienssiä käsittelevät puheenvuorot, tutkimukset ja Resilienssiä arjessa -kirja 2020.