Kun kiire tappaa luovuuden: Työhyvinvointi on monessa yrityksessä pakkasella vuoden lopussa

Yrityksissä eletään nyt vuoden hektisintä aikaa. Kun päivä on lyhimmillään, töitä painetaan kovaa tahtia. Uudistetaan strategiaa, budjetoidaan ja suunnitellaan tulevaa. Samaan aikaan kiritään tämän vuoden tavoitteita kiinni. Työn ollessa innostavaa aamu vaihtuu illaksi, päivät viikoiksi ja viikot kuukausiksi. Huomaamattasi teet pitkää päivää kuukaudesta toiseen. Täpötäysi kalenteri ei kestä yhtään yllättävää muutosta. Kiire ja stressi alkavat kuormittaa. Lupaat helposti liikaa, väsyt ja kadotat tekemisen ilon.

Tunnista väsymyksen merkit ennen kuin on liian myöhäistä

Tilanne on tuttu useimmille johto- ja asiantuntijatehtävissä työskenteleville. Kun väsymys kasautuu, vaatimukset ja paineet käyvät ylivoimaisiksi eikä lepo palauta, on hyvä pysähtyä miettimään omaa hyvinvointia ja tarvittaessa hiljentää ajoissa.

Vaikka tunnistat merkkejä väsymyksestä, sinnittelet sisulla eteenpäin, kulutat energiaa ja kuormitat mieltäsi. Riittämättömyyden kokemukset voimistuvat ja luottamus omaan ammattitaitoon heikkenee. Kyynisyys nostaa päätään ja ehkä kyseenalaistat työn mielekkyyden.

Jos jatkuvasti tunnet antavasi työlle enemmän kuin siitä saat, koet usein turhautumista ja kuormitut herkästi, on aika vaihtaa suuntaa. Jos huomaat toistuvasti tekeväsi pidempää päivää kuin työkaverit, etkä pääse irti työasioista edes vapaalla, on syytä hiljentää.

Sopiva stressi ja vastuu pitävät virkeänä

Sopiva määrä stressiä, vastuuta ja uuden oppimista pitää virittyneenä. Jos et tee mitään, tylsistyt puhki.

Työn imu on myönteinen, suhteellisen pysyvä tunne- ja motivaatiotila, johon liittyy tarmokkuus, omistautuminen ja uppoutuminen. Kun rakennat vahvuuksille ja tankkaat itseesi voimaa niiden hyödyntämisestä, koet mielihyvää ja positiivista virittäytymistä työhön.

Tarmokkuus on energisyyttä, halua panostaa työhön ja sinnikkyyttä myös vastoinkäymisissä. Omistautuminen on työn merkitykselliseksi ja haasteelliseksi kokemista, inspiraatiota ja ylpeyttä omasta työstä. Uppoutuminen on syvää keskittyneisyyttä ja paneutumista sekä työstä koettua nautintoa ajan kuluessa kuin huomaamatta.

Erota innostus ja työholismi

Mistä tunnistaa, onko kyse sisältäpäin kumpuavasta työn tekemisen tuottamasta nautinnosta ja ilosta vai työholismista, jossa vääristyneet odotukset tekevät työstä lähes pakkomielteistä ja työn tekeminen on liian sidoksissa ihmisen käsitykseen omasta arvostaan?

Innostus on yhteydessä parempiin yöuniin, tyytyväisyyteen parisuhteessa, vähäisempiin työ- ja perhe-elämän välisiin ristiriitoihin sekä parempaan suoriutumiseen työssä. Innostusta ja työn imua kokevalle työn tekeminen tuottaa uusi voimavaroja niin työssä kuin muillakin elämänalueilla.

Työholismilla on päinvastainen vaikutus. Se aiheuttaa unihäiriöitä, lisää ristiriitatilanteita niin töissä kuin ihmissuhteissa, vähentää työkykyä ja johtaa työuupumusoireiluun. Tutkimuksen mukaan tasapainoinenvireystila ja työstä koettu mielihyvä ovat pitkällä aikavälillä yhteydessä myös työn tuottavuuteen ja suorituskykyyn.

Stressaantunut työntekijä ja työholisti voivat olla lyhyellä aikavälillä erittäin tehokkaita. Pitkittyessään kuormittava puurtaminen kuitenkin voi johtaa suorituskyvyn laskuun, rutiiniluonteiseen työskentelyyn ja työssä tylsistymiseen. Epämotivoitunut työntekijä ei ole yhtä innovatiivinen, aktiivinen ja luova kuin motivoitunut työntekijä.

Silloinkin, kun työssä koettu innostus tuottaa hyvää, on hyvä miettiä elämää kokonaisuudessaan. Miltä muilta elämän alueilta löydät iloa tuottavia ja energiaa lataavia asioita? Miten saat elämän imua myös kotiin, perheeseen, parisuhteeseen, ystävyys- ja sukulaisuussuhteisiin? Mitkä harrastukset virkistävät, vievät ajatukset pois työstä? Mikä on sinun suuri unelmasi, mikä tavoitteesi?

Viisi askelta vaatimusten ja voimavarojen tasapainoon:

Johda itseäsi

Mieti hetki, mitä sinä haluat työltäsi ja elämältäsi. Mitä tarkoittaa hyvän elämän kokonaisuus sinulle? Mitä kaikkea siihen kuuluu? Milloin olet parhaassa työvireessä? Parasta olisi löytää oma optimaalinen työskentelytapa: sopivasti haastetta, vaatimukset ja voimavarat hyvässä tasapainossa. Mieti, miten voit itse vaikuttaa omaan työhösi ja toimintatapaan.

Tee valintoja ja priorisoi

Tavoitteet ja unelmat ovat tärkeitä. Kun olet motivoitunut ja sitoutunut, ponnistelet sinnikkäästi tärkeiden asioiden eteen. On myös paljon ulkoisia asioita, joita moni tekee velvollisuuden tunteesta. Joskus on hyvä tarkistaa suunta ja kysyä itseltäsi, mikä palvelee tavoitettasi.

Palkitse itsesi aikaansaannoksista

Moni meistä asettaa usein tavoitteet ylätasolle ja ne jäävät helposti turhan abstrakteiksi.  Meitä mitataan luvuilla ja erilaisilla suoritusarvioinneilla. Lukuja on vaikea muuttaa, sen sijaan tekemiseen voi vaikuttaa. Pilko siis tavoitteesi pieniksi välitavoitteiksi, jotka viet päivittäisiksi teoiksi. Ja mikä parasta, voit palkita itsesi hyvin tehdystä työstä, kun asiat on tehty.

Aikataulun alittaminen on iloinen yllätys

Asetamme itse aikarajoja ja lupaamme asioita usein liian tiukalla aikataululla. Aikatauluihin kannattaa jättää joustovaraa. Jos tiedät, että pystyt juuri ja juuri tekemään asian keskiviikoksi, lupaa se perjantaiksi. Asiakas tai tilaaja ilahtuu positiivisesti, jos aikataulu alittuu ja hän saakin lupaamasi asian jo keskiviikkona.

Harjoittele sanomaan ”Ei”

Kun sanot jollekin asialle “Kyllä”, mieti, mille asialle sanot samalla “Ei”. Harjoittele muutamalla pienellä asialla aluksi. Jos tuntuu vaikealta sanoa Ei, sano, milloin voit asian tehdä.

Yhteenveto

  • Huomaa työarjen pienistä merkeistä, kun on aika hiljentää.
  • Tunnista haitallinen stressi ja muista palautua.
  • Vaali innostusta ja vältä työholismia.
  • Priorisoi, aseta konkreettisia tavoitteita ja palkitse itsesi aikaansaannoksista.
  • Mieti elämääsi myös kokonaisuutena.

 

Kun haluat sparrailla näitä asioita yhdessä tai tunnistat, että on aika tehdä muutos, ota yhteys!

Riitta
johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
ICF-sertifioitu coach PCC

PS Ajatuksiani on inspiroinut Jari Hakasen useat työn imua käsittelevät tutkimukset ja kirjoitukset.