Kohti muutosta varmoin askelin

Tunnistatko hiukan epämääräisen, nykyiseen tilanteeseesi tyytymättömän olon, joka haluaa muutosta, mutta ei kerro, mikä se muutos voisi olla? Olisiko se työpaikan vaihto, muutto toiseen maahan tai paikkakunnalle vai jotain vielä suurempaa?

Minuun ottaa silloin tällöin yhteyttä ihmiset, jotka ovat hypänneet uuteen epävarmaan tilanteeseen, ratkaisuja toivoen. He ovat esimerkiksi irtisanoutuneet nykyisestä työstään tai vaihtaneet vakituisen työn määräaikaiseen. Päätöksen tehneet kertovat tärkeimmäksi motivaattorikseen muutoksen kaipuun.

Oletko menossa jotakin kohti vai jostain pois

Toisinaan tilanne työssä voi tuntua niin tukalalta, että ihminen haluaa ratkaista asian mahdollisimman nopeasti. Ahdistus kasvaa päivä päivältä – ja ainoa, mikä tuo lohtua, on ajatus lähtemisestä.

Voi kuitenkin olla vaikea pukea sanoiksi, mistä tyytymättömyyden tunne johtuu. Näissä tilanteissa tärkeä on pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mitä haluaa tai mistä haluaa eroon. Käydä eräänlainen kehityskeskustelu itsensä kanssa.

Hyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi:

1. Liittyykö tyytymättömyyteni lainkaan työhön?

Jos vastaus on ei, tuskin työpaikan muutos auttaa. Sen sijaan saatat tarvita aikaa muun elämän asioiden hoitamiseen ja tehdä ehkä lyhyempää päivää, kunnes muun elämän kuormitus helpottaa.

Jos vastaus on kyllä ja tyytymättömyys liittyy esimerkiksi työn määrään, palkkaukseen, laatuun, työpaikan henkeen, työn toimintapoihin tai työtovereihin, asialle voi mahdollisesti tehdä jotain jo työpaikalla. Työyhteisökin voi oppia.

2. Mitkä asiat työpaikalla on hyvin, mistä nautin?

Onko aamuisin kiva mennä töihin? Tunnetko onnistumisen hetkiä työssäsi? Oletko ylpeä itsestäsi?

3. Mistä haluan eroon?

Mitkä ovat ne asiat, jotka toistuvasti vaivaavat mieltä, joihin heräilee aamuyöstä tai jotka jostain syystä loukkaavat.

Kun tunnistat itsellesi oman hyvinvointisi kannalta tärkeät asiat, voit miettiä, miten saat lisää tilaa näille tärkeille asioille omassa elämässä. Samalla, kun tunnistat energiaa vievät asiat, voit yrittää vähentää niiden vaikutusta elämääsi. Aina ei tarvitse tehdä radikaalia muutosta ja vaihtaa uuteen työhön.

Rajoittavat uskomukset

Ajaudumme helposti tilanteeseen, jossa vähättelemme omia mahdollisuuksiamme vaikuttaa asioihin, tulevaisuuteemme ja työskentelyolosuhteisiimme. ”Enhän minä voi olla itsekkäästi vaatimassa jotakin itselleni, en minä kehtaa nostaa omaa osaamistani esille”. Olemme liian passiivisia ja ajaudumme eri tilanteisiin sen sijaan, että aktiivisesti ohjaisimme omaa suuntaamme. Osaamme tarttua tarjoutuviin mahdollisuuksiin, mutta emme rakentaa itsellemme kiinnostavia tilaisuuksia.
Sen lisäksi, että tunnistaa hyvät ja huonot asiat nykyisessä työssä, on hyvin tärkeää tunnistaa, mitä haluaa ja rohkeasti ilmaista se. Käydä aktiivista keskustelua esimerkiksi esihenkilön kanssa työhön liittyvistä tavoitteista ja toiveista.

Tuskallinen päätöksenteko

Jokainen meistä tietää, miten tuskallista tärkeän päätöksen tekeminen voi olla. Yksi on liiankin nopea käänteissään ja harkinta jää puolitiehen, jos koskaan alkoikaan. Virran mukaan heittäytyjä saattaa joutua ojasta allikkoon. Kehityskin saattaa jumittaa, kun vähänkin epämiellyttävissä tilanteissa suljetaan silmät kasvun mahdollisuudelta ja ainoana ratkaisuna nähdään lähtö.

Toinen taas jahkailee, siirtää päätöksentekoa myöhemmäksi ja myöhemmäksi. Varmistelee liikaa, pelkää muutosta, kärsii hiljaa ja väsyy, pahimmassa tapauksessa katkeroituu. Koskaan ei ole tarpeeksi hyvä aika lähteä.

Mitä tärkeämpi päätös on, sitä enemmän sitä kannattaa miettiä monesta näkökulmasta. Jos päätöksenteko tuntuu vaikealta, on hyvä laittaa itselleen deadline. Teen päätöksen viikon kuluttua. Myös plussien ja miinusten listaaminen auttaa näkemään kokonaisuuden.

Vieraan näkökulma auttaa ja antaa varmuutta omalle päätökselle. Coachina kuuntelen, keskustelen ja esitän kysymyksiä, jotka antavat sinulle näkökulmia ja tukevat päätöksen teossa. En koskaan tee päätöstä kenenkään puolesta, mutta autan aina siihen asti, kunnes asiakas on valmiina omaan päätökseen.

Kun olet tekemässä isoa henkilökohtaiseen elämää liittyvää päätöstä ja kaipaat siihen varmuutta, ota yhteyttä!

Riitta

johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
ICF-sertifioitu coach PCC