Hyppy syvään päätyyn – oivalluksia johtajapolulta

Kun tiimin jäsen nousee tiiminsä johtajaksi, tiimissä alkaa kuhina. Eniten kuitenkin kuhisee uuden johtajan ajatuksissa. Kuinka löydän uuden paikkani työyhteisössä? Mitä uusi vastuu tarkoittaa? Mitä minulta odotetaan? Nyt kerron oman tarinani.

Olin työhöni tyytyväinen ja työssäni menestynyt myynnin ammattilainen, joka teki hyvää tulosta vuosi toisensa jälkeen. Eräänä aurinkoisena lomapäivänä esihenkilöni soitti ja kysyi, olisinko kiinnostunut myyntitiimiin johtamisesta. Mietin hetken ja suostuin. Olin kiitollinen saamastani luottamuksesta ja tunsin, että työtäni arvostetaan. Toisaalta uusi rooli myös pelotti.

Minulla ei ollut aiempaa kokemusta lähijohtamisesta tai johtoryhmätyöskentelystä. Palasin lomalta ja hyppäsin suoraan syvään päätyyn. Aikaa etukäteen valmistautumiseen ei ollut. Oli paljon uusia asioita, joiden haltuunotto tuntuisi kokeneestakin johtajasta haastavalta.

Tukea uusiin haasteisiin

Työyhteisössä tapahtui jatkuvasti kaikenlaista, mikä vaati huomiota ja asioiden nopeaa ratkaisemista. Tunsin riittämättömyyttä uudessa roolissani. Halusin kuitenkin vastata heitettyyn haasteeseen ja kehittyä hyväksi johtajaksi. Päätin ottaa yhteyden työnohjaaja Pekka Järviseen, joka toimi Tampereella. Sain perusteltua omalle esihenkilölleni, että valmennuksesta on hyötyä uuden tehtäväni haltuunotossa. Yhdessä Pekan kanssa lähdimme rakentamaan johtajuuteni perustaa, mikä on kantanut tähän päivään asti. Motivaatiostani kertoo se, että ajoin Espoosta Tampereelle säännöllisiin tapaamisiin.

Pekan kanssa määrittelimme tavoitteeni: Haluan olla johtaja, joka kuuntelee, innostaa ja luottaa, näyttää suuntaa ja antaa vapauden toimia. Tutkimme yhdessä suhdettani omaan johtajuuteeni. Mitkä ovat vahvuuteni ja mitä minun tulee vielä oppia? Monissa arjen tilanteissa jouduin myös vaatimaan ja tekemään ikäviäkin päätöksiä. Se tuntui haastavalta.

Löytöjä

Yhteistyö Pekan kanssa kesti 6 kuukautta. Tein arvokkaita löytöjä ja tunsin onnistumista uudessa roolissani. Kirjoitin ylös, mitä opin:

Uskallan olla oma itseni ja tiedostan, millainen johtaja olen.

Ymmärrän, mikä vaikutus toiminnallani on muihin. Pyydän aktiivisesti palautetta omasta toiminnastani.

Annan tiimin loistaa. Oman työni tulokset syntyvät tiimin onnistumisesta. Luon edellytyksiä ja onnistumisen mahdollisuuksia.

Annan vastuuta, valtuuksia ja vapautta. En ratkaise asioita toisten puolesta vaan tuen heitä itse löytämään ratkaisunsa, sillä he tuntevat oman työnsä parhaiten. Tämä vahvistaa sitoutumista.

Autan ihmisiä kehittymään ja kasvamaan. Käyn tiimin kanssa kehittävää dialogia. Kysyn kysymyksiä ja kuuntelen, miten ideoita ja ajatuksia voi viedä konkreettisesti käytäntöön.

Vuosien saatossa sain nauttia tiimini kehittymisestä ja yhdessä onnistumisesta, itseohjautuvuuden ja vastuunoton lisääntymisestä. Huomasin, että olin kehittynyt alun epävarmasta johtajasta tavoitteeni mukaiseksi johtajaksi: kuuntelin, innostin, luotin, osasin ohjata ja antaa vapautta.

Jotta sinun ei tarvitse hypätä syvään päätyyn

Se, että päätin ottaa heti tehtäväni alussa yhteyden valmentajaan, oli paras päätökseni siinä hetkessä! Se loi perustan omalle johtajuudelleni ja varmisti onnistumiseni uudessa tehtävässä. Se myös sytytti kipinän johtajuuden kehittämiseen ja valmentamistyöhön.

Oivalsin, miten tärkeää on tukea uutta johtajaa uudessa tehtävässä. Olen valmentanut satoja johtajia ja esihenkilöitä kasvuun heidän uransa uusissa vaiheissa. Olen toiminut ajattelukumppanina, jonka kanssa voi valmistautua, suunnitella aloitusta, pohtia eri skenaarioita, kehittää ja reflektoida omaa toimintaa.

Jos olet johtaja uudessa tehtävässä tai yrityksesi haluaa tarjota tuen johtajan hyvään aloitukseen, ota yhteys. Varaa maksuton 30 min sparraushetki tästä.

Riitta

johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
ICF-sertifioitu coach PCC