Joku tolkku johtamiseen

Joku tolkku johtamiseen
– miten minusta tuli johdon valmentaja

Tapasin hyvän ystäväni yli 30 vuoden tauon jälkeen. Istuimme lounaalla perinteisessä pihvibaarissa, jonka oranssit muovituolit olivat vaihtuneet viime tapaamisen, mikään muu ei. Tunnelma oli luokkakokousmainen. Mikä susta tuli isona?

Meillä ei ollut opoja, jotka ohjasivat urasuunnittelussa. Meillä oli ajopuumalli, jossa tartuttiin työmahdollisuuksiin sen syvällisempiä miettimättä. Paras työmotiivi oli halu itsenäistyä. Ja paras uran kirittäjä oli halu saada parempaa palkkaa.

Hyvä työntekijä saattoi helposti edetä esimiesasemaan, eikä pyynnöstä kieltäydytty, vaikka jännitti. Minäkin pääsin esimieheksi. Tiedostin omat puutteeni ja halusin koulutusta ja sparrausta, mutta esimiehen kommentti ”Menet vain pilalle niissä” hautasi kurssihaaveet.

Oivalluksia kahvikupin ääressä

Pärjäsin tehtävässäni, mutta oli siinä haasteitakin. Oli vaikeaa saada ihmiset innostumaan yhteisestä tavoitteesta ja sitoutumaan tekemiseen.

Eräänä päivänä kahvitauolla ymmärsin, mikä yrityksellä meni pieleen. Se jakoi henkilöstölleen mukia, jossa lukee kauniina nauhana LUOVUUS, HENKINEN KASVU, TYÖTYYTYVÄISYYS, TUOTTAVUUS, LAATU, ASIAKASHYÖTY, OMISTAJIEN HYÖTY. Johdon tavoitteet jaettiin siis henkilöstölle kahvin kera luettavaksi. Työ oli tehty, johto ajatteli. Täytyyhän tähän johtamiseen saada joku tolkku, minä ajattelin.

Oman mission löytyminen

Halusin itse kasvaa hyväksi johtajaksi, joka kuuntelee, innostaa, luottaa, antaa suunnan sekä vapauden toimia. Eikä humaani johtaminen ole ristiriidassa tuloksen tekemisen kanssa – päinvastoin! Halusin mahdollistaa oikeiden asioiden tekemisen työpaikoilla. Tutustuin ratkaisukeskeiseen ajatteluun ja coachingiin.

Sain työkalupakkiini uusia johtajuuden ja ratkaisukeskeisen kannustamisen työvälineitä. Opiskelin alaa. Hyvästä johtamisesta kasvoi todellinen missioni. Jätin johtajuuden, mutta en johtajia. Valmistuin yritysvalmentajaksi ja tunsin, että vasta nyt minulla on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa siihen, että kulmahuoneet saavat tarvitsemansa tuen ja työntekijät saavat kokea, millainen on toimiva, hyvinvoiva ja tulosta tekevä työyhteisö. Ilman että sitä painetaan sanoiksi kahvihuoneiden kuppeihin tai julisteiksi taukotilan seiniin.

Oman tarinan sankarit ja sankarittaret

Joskus on ihan hyvä päästä kertomaan oma tarinansa. Se kirkastaa mielikuvaa siitä, miksi on tehnyt sellaisia valintoja kuin on tehnyt. Ja tukee ajatusta siitä, että on oikealla tiellä, seuraamassa omaa missiotaan.

Eikä hyviä ystäviä kannata unohtaa, vaikka vuodet ovat vieneet eri suuntiin. Monen elämästä voisi kirjoittaa kirjan tai tehdä toimintaelokuvan. Minäkin tapaan ystäväni varmaan pian, emme odota enää 30 vuotta. Syömme vanhan kunnon lautasmallin mukaan pihvit ja ranskalaiset ja ehkä löydän taas jotain uutta itsestäni.

Millainen on sinun tarinasi? Kaipaatko työhösi sparrausta? Muutetaan yhdessä sanat teoiksi!

Vuoden 2018 räätälöidyt yritysvalmennukset varataan nyt.

Riitta

Riitta Salminen
CEO, Johdon coach
0400 833 490