”Katse kanalan kattoon!”

Kun edessä on esteitä, haasteita tai vaikeuksia, on hyvä osata katsoa kauemmaksi.

Harrastin aikoinaan ratsastusta. Toisinaan harjoittelimme tunneilla myös estehyppyä, se oli samaan aikaan pelottavaa ja innostavaa.

Kerran estehyppytunnilla kaarsin ratsullani kohti estettä. Meillä oli vauhtia riittävästi. Pulssini löi tiheään, jännitys tuntui kehossani, mutta etenimme rohkeasti kohti puomeja. Juuri, kun meidän piti hypätä puomin yli, hevonen kieltäytyi ja teki äkkipysähdyksen. Tasapainoni horjahti ja keikahdin hevosen kaulalle. Pelästyin, mutta en pudonnut.

Toinen yritys. Kaarsin ratsullani kohti estettä. Meillä oli vauhtia riittävästi. Pulssini löi vielä tiheämpään, jännitys tuntui vatsanpohjassa asti. Etenimme kuitenkin rohkeasti kohti puomeja. Juuri, kun meidän piti hypätä puomin yli, hevonen kieltäytyi ja teki äkkipysähdyksen. Horjahdin jälleen.

Kolmas yritys. Kaarsimme kohti estettä hyvässä vauhdissa, pulssini löi todella tiheästi, jännitin kroppaani. Lähestyimme puomia, keräsin kaiken rohkeuteni. Kuulin, kun opettajani huusi: “Katse kanalan kattoon!” Nostin katseeni ylöspäin ja samassa ylitimme esteen.

”Katse kanalan kattoon” oli ratkaiseva neuvo, tämän jälkeen estehyppy onnistui.

Näinä yrityksille haastavina aikoina mietin esteiden ylittämistä ja haasteiden voittamista, joskus myös itsensä ja tavoitteidensa ylittämistä. Kun edessä on esteitä, haasteita tai vaikeuksia, on hyvä pyrkiä katsomaan pidemmälle. Edessä olevat esteet näkyvät turhan helposti. Mitä enemmän keskitymme esteisiin ja ongelmiin, sitä suuremmiksi ne kasvavat.

Nyt on erityisen tärkeää nähdä mahdollisuuksia, olla rohkea vaikka pelottaa. Käyttää kykyä unelmoida ja visioida. Laittaa itsensä peliin. Iloita pienistäkin onnistumisista matkalla kohti toivottua lopputulosta. Kun näemme mahdollisuuksia, mieli on avoin ja innovatiivinen. Me löydämme ratkaisut.

Mitäs jos pitäisitte seuraavan etäpalaverin päätteeksi unelmointihetken? Nostatte katseen tämän hetken esteistä kanalan kattoon ja vaikka listaatte yhdessä toivetavoitteita. Niillä on usein tapana toteutua.

Riitta

Johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
ICF sertifioitu coach PCC