Onnistu tavoitekeskustelussa

Minulle tavoitekeskustelu on aina ollut vuoden tärkein keskustelu. Se on ollut onnistumisten hehkuttamista, se on antanut uutta energiaa ja suunnan eteenpäin. Mikä tärkeintä, se on mahdollistanut jatkuvan oppimisen ja kasvamisen ihmisenä.

Hyvä tavoite on innostava, riittävän haastava ja mahdollinen toteuttaa. Se on mitattavissa tai mahdollisimman tarkasti ilmaistu ja konkreettinen. Se on määritelty myönteisesti ja se kuvaa jonkin alkamista tai saavuttamista tietyn aikarajan sisällä. Hyvä tavoite ohjaa arjen toimintaa ja auttaa keskittymään oleelliseen. Se helpottaa valintojen ja päätösten tekemistä.

Varmista, että työntekijäsi ymmärtävät roolinsa ja merkityksensä yrityksen strategian ja tavoitteiden toteuttamisessa. Kuuntele. Keskustele.

Pohtikaa työntekijän kanssa ja luokaa seuraavan vuoden tavoitteet yhdessä.

  • Kenen tavoitteesta on kyse?
    Onko työntekijällä mahdollisuus vaikuttaa tavoitteeseen itse? Tai kenties jopa ehdottaa sitä? Oman motivaation mukaiset tavoitteet etenevät rivakasti.
  • Onko tavoite ristiriidassa omien arvojen kanssa?
    Jos tavoite on ristiriidassa omien arvojen kanssa, sen saavuttaminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Siihen on hyvin vaikea sitoutua millään tasolla.
  • Mitä hyötyä tavoitteen saavuttamisesta on?
    Tuntuuko tavoite tärkeältä? Onko siitä konkreettisia etuja yritykselle tai yksilölle? Tavoitteita ei kannata asettaa vain tavoitteiden takia, niiden merkitys täytyy olla kaikille selvä.
  • Lisääkö tavoite työviihtyvyyttä ja motivaatiota?
    Hyvä tavoite motivoi työntekijää hyviin suorituksiin. Motivoituneet työntekijät lisäävät työpaikan hyvää ilmapiiriä ja henkilöstön innostusta ja sitoutuneisuutta.
  • Onko tavoite oikean kokoinen?
    Liian isot tavoitteet lamaannuttavat, liian pienet loukkaavat. Isot tavoitteet on hyvä pilkkoa osatavoitteiksi, syödäänhän kuuluisa norsukin pala kerrallaan. Edistymiseen kannattaa kiinnittää huomiota, myös pieniin askeliin.
  • Mitkä ovat vahvuudet, joilla tavoite saavutetaan?
    Mitä erityistaitoja henkilöllä on? Miksi juuri hän on paras tämän tavoitteen toteuttajaksi? Tee vahvuuksista näkyviä.
  • Kuka tukee matkalla tavoitteeseen?
    Keneltä työntekijä saa apua tavoitteen toteuttamiseen ja sen eteenpäinviemiseen, kuka tukee tiukan paikan tullen?

Tavoitteen asettamisen jälkeen on aika ryhtyä tekoihin. Parhaassa tapauksessa olette löytäneet yhdessä tavoitteen, joka sekä vie yritystä eteenpäin että parantaa työntekijän ja koko työyhteisön onnellisuutta.

Kun kaipaat sparrausta tuottavan ja antoisan tavoitekeskustelun suunnitteluun, autan mielelläni. Varaa maksuton 30 minuutin keskustelu, niin jutellaan lisää!

Riitta

johtajuuden kehittäjä ja valmentaja, CEO
ICF-sertifioitu coach PCC